BUREAU DE CHANGE – FOLD HOUSE

BUREAU DE CHANGE – FOLD HOUSE

Created by the Bureau De Change studio (http://www.b-de-c.com/) fold house is not another traditional extension or refurbishment project. The three-storey period terrace house located in North London has been taken to an unprecedented new level. With a clear and deliberate contrast of old to new and traditional to modern, the scheme adds real finesse to the property.

FROM OLD TO NEW

Before moving into the new extension and unlike many projects there has been no attempt to create a sense of flow from existing to new. With a deliberate contrast of materials, this is a bold statement and a clear timeline of old to new within the property. From parquet and traditional tiled flooring to Terrazzo slabs only separated by a small stainless steel section. This small section represents the only transition, this works well as it is obvious, deliberate and well thought out.

INTO THE NEW EXTENSION

Upon first inspection, the new extension identifies as minimalist. Clean lines and contrasting colours with the added touch of grey and white-flecked Terrazzo slabs providing warmth. However, once the eyes adjust and you begin to take in more detail the overall design and complexity in creating the space come to light.

THE ROOF & CEILING

It’s not often I would have a specific section for a Roof & ceiling within an extension or refurbishment. However, this is a Roof that must be mentioned and is a key feature of the overall design. The roof is pleated not dissimilar to a more exaggerated version of steel roof sheeting in form. Aesthetically the roof is anything but industrial flowing from the old building to the end of the new extension. Large openings have been formed with frameless roof panels to create a light space and break up the stark white clean lines. The ceiling kitchen side has also been exposed and painted with a contrasting Midnight Blue finish. This gives the impression of space and height with a 3D effect.

THE KITCHEN & EXTENSION

The new space has been formed to create open plan living whilst also providing usability. A key feature of this is a shaped feature wall acting as an extension of the roof and ceiling lines and shapes. The vertical joints and lines have carefully been aligned with the horizontal folds in the pleated ceiling. This adds a great dimension to the extension and also hides storage space and an office when required. The Kitchen space blends chic colour contrasts and a painted exposed brick return wall complimenting the smooth kitchen surfaces. Three hanging light pedants soften the space with the reflection also bouncing off of the Terrazzo tiles. The kitchen is finished with flush floor sliding doors allowing the space to be opened out into the garden when required.

FOLD HOUSE

Fold House is a truly unique design and space with many layers and dimensions. It is a space that comes to life with a careful selection of colours and materials. Additional purposeful contrasts of colours, materials and the separation of old and new help give the new extension its identity, whilst ensuring it has in no way taken away from the existing building.

0 Comments

follow @leohowson on Instagram

you can click on any of the images below